Moet de UWV-verzekeringsarts medische informatie opvragen bij de behandelaars?

Het UWV is niet verplicht medische informatie op te vragen bij jouw behandelaren. Dat is de hoofdregel. Maar wat als zij dat wél doen. Moeten ze dan ook wachten met het nemen van een beslissing totdat ze de gevraagde informatie ontvangen hebben?

Niet onzorgvuldig
De Centrale Raad oordeelde dat het UWV niet onzorgvuldig heeft gehandeld door de beslissing op bezwaar al te nemen voordat de opgevraagde medische informatie was ontvangen. Daarbij speelt wél een rol dat de bezwaar verzekeringsarts ná ontvangst van de gegevens alsnog een aanvullende rapportage heeft opgesteld en betrokkene daarover geïnformeerd heeft.

Zelfde UWV-arts in bezwaar en beroep?
Als je in bezwaar gaat tegen een medische beslissing van het UWV, zal in de bezwaarprocedure altijd een andere UWV-arts jouw zaak opnieuw beoordelen. Maar hoe zit het als je daarna in beroep gaat? Dan hoeft het UWV géén nieuwe arts meer naar de zaak te laten kijken. De bezwaar verzekeringsarts kan ook in de beroepsprocedure betrokken worden.

Tip!
Vind je het belangrijk dat de UWV-arts wél beschikt over informatie van jouw behandelaar? Vraag de informatie dan zelf op en neem het mee naar het spreekuur met de UWV-arts. Eerder schreef ik al wanneer het UWV wél verplicht is om zelf medische informatie op te vragen. Ook handig om dat nog eens na te lezen! De link voeg ik hieronder toe.

Meer informatie?

De uitspraak van de Centrale Raad over het (niet) afwachten van opgevraagde medische informatie, vind je hier: https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:CRVB:2021:3294 (r.o. 4.2).

Uitspraak nalezen over de inzet van de bezwaar verzekeringsarts in de beroepsprocedure? Dat kan hier: https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:14009 (r.o. 4.5). De rechtbank verwijst hierbij ook naar rechtspraak van de Centrale Raad.