Twee WIA-rechten, kan dat?

Door: Natascha Schenk

Een tweede WIA-recht opbouwen, kan dat? Stel, je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt en ontvangt een WGA-uitkering. Daarnaast ga je aan het werk. In dat werk word je opnieuw ziek. Heb je dan met die nieuwe baan een nieuw WIA-recht opgebouwd? 

Uitsluitingsgrond
Heb je al een WIA-uitkering, dan kun je geen nieuw WIA-recht toegekend krijgen. Het feit dat je al een WIA-uitkering hebt, is namelijk een uitsluitingsgrond. Twee WIA-rechten naast elkaar is niet mogelijk. Je kunt slechts één WIA-recht hebben.

Garantieregeling
Wist je dat er een garantieregeling is voor mensen die bij een nieuwe ziekmelding geen (nieuwe) WIA-uitkering krijgen omdat ze al een WIA-uitkering hebben?

Het UWV moet in dat kader beoordelen of vóór de ziekmelding tenminste 26 weken is gewerkt. Dan zou er namelijk normaliter recht zijn op een loongerelateerde WGA-uitkering. Daarna moet het UWV beoordelen of die (niet ontstane) loongerelateerde WGA-uitkering hoger zou zijn dan de loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering die is toegekend. Is dat het geval? Dan moet het UWV de loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering ophogen tot het niveau van die (niet ontstane) loongerelateerde WGA-uitkering.

Tip!
Dit is ingewikkelde materie. Werk je naast je WIA-uitkering en word je opnieuw ziek? Laat je dan goed informeren over jouw rechten. Een deskundige adviseur kan je meer vertellen over deze garantieregelingen maar je ook adviseren over een melding verslechterde gezondheid bij het UWV en de wijze waarop het UWV het loon dat je tijdens ziekte krijgt, verrekent met de uitkering. 

Achtergrondinformatie

Dat het reeds hebben van een WIA-uitkering een uitsluitingsgrond is, en daarom in de weg staat aan de toekenning van een nieuw WIA-recht, kun je lezen in artikel 43 onderdeel a Wet WIA.

De garantieregeling ten aanzien van de loonaanvullingsuitkering vind je terug in artikel 61 lid 9 Wet WIA.

De garantieregeling ten aanzien van de vervolguitkering staat in artikel 62 lid lid 5 Wet WIA.

Als je ziek word in de baan die je hebt náást je WIA-uitkering kun je natuurlijk die ziekmelding aan het UWV doorgeven en vragen om een herbeoordeling. Dat doe je met een zogenaamde “melding verslechterde gezondheid”. Een formulier waarmee je deze melding kunt doen, vind je: https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/doorgeven-wijzigingen-in-uw-gezondheid-als-u-een-wia-uitkering-heeft.aspx . Let op! Een herbeoordeling kan ook leiden tot een lager arbeidsongeschiktheidspercentage of zelfs beëindiging van de WIA-uitkering. Laat je dus goed adviseren voordat je deze stap zet.